Jak se dostat do zamrzlého auta?

01.03.2017 07:58

 

Ráno se vzbudíte krásně odpočatí a vyspaní do růžova, zvládnete hygienu, oblíbenou kávičku i snídani a když už se chystáte vyrazit do práce, na parkovišti vás vaše dobrá nálada opustí – dostat se do auta díky mrazivému počasí nemůžete. Mráz vám nadělil svou ledovou nadílku a vy, protože musíte parkovat pod širým nebem, jste se jeho mrazivé síle nevyhnuli. Tedy vaše auto. S našimi tipy toto nechtěné ranní nadělení zvládnete levou zadní...

 

Násilí je k ničemu – něžná síla postačí

 

Prvotním problémem bývá zamrzlý zámek, odmrazovač nikde, nebo se k vaší velké smůle povaluje ve skříňce palubní desky. I přesto nezoufejte. Pokud ani doma nemáte náhradní, zkuste klíček nahřát zapalovačem a zámek tak vysvobodit z ledového zajetí. Stojíte před zamrzlým autem a dveře ne a ne povolit? Lomcování vám bude k ničemu, zkuste spíše jemně po obvodu dveří se do nich postupně opírat, led často povolí a postupně popraská. Dobrou fintou je také vyzkoušet otevření i ostatních dveří, ty totiž často povolí, a to především ty na opačné straně auta. Na vině je vítr, který většinou fouká jen z jedné strany a tak námraza se druhé straně auta k vašemu štěstí možná vyhnula. Pokud ani jemná síla nestačí, vyzkoušejte zamrzlé dveře opatrně polévat vlažnou vodou – nikdy ne horkou, lak auta byste si nevratně poškodili. Vlažná voda však umí divy.

 

Jste v autě, jak jej rychle odmlžit?

 

Hned po nastoupení vám v tom pomůže prostý trik – oklepejte si boty od sněhu a ledu. Nejde jen o estetickou záležitost a čistotu uvnitř auta. Hlavně se vám díky rozpouštění sněhu z bot nebude více zamlžovat přední sklo. Zapněte topení, to je jasná věc, přeci nebudete mrznout, že, ale zapněte si také klimatizaci, ta totiž se zamlženými skly umí hotové zázraky.

 

A příště myslete na prevenci!

 

A začněte tím, že než vystoupíte z auta, do kabelky či kapsy si dejte škrabku na sklo a odmrazovač zámků – v ledově zamrzlém autě je vám totiž jaksi k ničemu, že.

Své milované autíčko připravte na ledovou noc pomocí kartónu, kterým podložte stěrače, aby vám nepřimrzly ke sklu a guma se tak nenávratně nepoškodila. Případné násilné strhávání je pak jistotou, která vás dovede do obchodu ke koupi stěračů nových.

Na škodu vůbec není přikrýt i přední sklo obyčejným kouskem látky – třeba starým prostěradlem, které přivřete do dveří – výrazně tak ochráníte i je.

Vaše dveře – tedy těsnění – ocení, když je na dobrou noc ošetříte silikonovým olejem. Snížíte tak výrazně zamrznutí dveří a ráno se tak do auta pohodlně dostanete.